tisdag 21 augusti 2018

Ångaloppet 11km 2018-08-11

När en simkompis sökte partner till ett swimrunlopp kunde jag inte låta bli... Lena har haft ryggproblem och ville köra sprinten då hon inte sprungit så långt sedan en operation förra året och då jag var osäker på hur löpträningen skulle gå så passade det mig bra. Vi tränade ihop ett par gånger och visste att vi var jämna både på simning och löpning. Särskilt om Lena höll igen lite på löpningen... 

Vi anmälde oss i namnet Lena^2. Ångaloppet är ett ganska stort arrangemang i Ånga utanför Nyköping. Den stora tävlingen är 22km som gick på söndagen. Sprinten på 11km som vi skulle köra gick på lördagen och då körde de även ett familjelopp samt en kortare sprint på 5km. Det var fint väder och lagom varmt, vi kom dit i god tid och hejade när 5km-loppet startade. 
Vi bytte om och gjorde oss i ordning. Vi (och de flesta andra) körde utan våtdräkt och kände oss ganska proffsiga med nummertatueringarna på överarmarna. 
Rookies som vi är på swimrun så hade vi inga meriter att seeda oss på så vi startade i startgrupp 4. I samma grupp stod två tjejer som körde sitt första swimrun och när starten gick for de iväg i god fart. Vi tog det lite lugnare och låg väl i mitten av vår startgrupp men det tog inte lång tid innan vi passerat tjejerna som hade så bråttom iväg, det gäller att inte bränna sitt krut redan från början. 

Loppet var uppdelat på 10km löpning och 1km simning och 10-11 sträckor vardera av löpning och simning. Den första löpsträckan var lite längre, vi hamnade bakom andra lag på en smal stig så det gick nästan lite för lugnt. De första simningarna var i sjöar och snart var fältet mer utspritt så vi kunde köra i vårt eget tempo. Löpningen var lite kuperad och gick omväxlande på smala stigar och i obanad terräng, på några ställen fick man nästan klättra. 

En bit in i loppet blev det simning i havet och lite guppigt. Vi hade dock inget problem att hålla ihop trots att man inte fick ha lina och hade ett bra flyt i växlingarna. Både simningarna och löpningarna var korta över och mellan öar men efter den sista simningen kom en avslutande längre löpning. Vi körde på stadigt men inte överdrivet och gick när det var brantare uppför. Lena sprang först och höll reda på snitslarna, skönt för jag hade fullt upp med mina egna fötter. Mot slutet kom vi ikapp och förbi ett mixlag och närmade oss målet. En så skön känsla, vi tittade på varandra och bara log. 

Lena hade lite mer krafter kvar och jag fick be henne hålla igen på upploppet men vi spurtade i alla fall i mål. 
Vi hör speakern säga att här kommer Lena^2 och är glada att de säger rätt (upphöjt till 2 alltså). Så hör jag att han säger att vi kom in på en åttondeplats, men det hörde inte Lena. Vi blir jätteglada, hoppar runt och kramas och så går vi till duschen. 
Det är en utedusch med pressening runt på gräset men ändå lyxigt att få skölja av sig. Standarden kan verkligen variera på ombytes- och duschmöjligheter på swimrunlopp. Och trots att man varken fått använda paddlar eller lina på loppet så är det en del grejer man sprider omkring sig. 
Vi går för att äta soppan de bjuder på och ser lite på prisutdelningen. Och försöker kolla om det verkligen stämmer att vi kom åtta och det gör det!
Vi är verkligen inte långt efter en femteplats och man ser på mellantiden att vi låg efter i början då vi sprang i kö, i en tidigare startgrupp hade vi kanske hamnat ännu högre upp. Men vi är supernöjda ändå. Det var vårt första lopp ihop och vi hade en jättekul dag!
Ett mycket trevligt och bra arrangerat lopp, vi kommer gärna igen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar