onsdag 2 augusti 2017

Ride of Hope 2017 dag 4

Idag var det dags att ta sig från Järvsö till Mora. 167 kilometer som förlängdes med två mil på grund av vägarbete. Och fick en till depå så vi inte skulle förgås, tack underbara serviceteam! Från starten vid Bergshotellet till första depån i Bollnäs var det fem lättcyklade mil, dock med kraftig motvind. Jag ligger i första par och drar och i motvinden har jag krupit ihop i bocken. Plötsligt svänger en vit bil in framför oss och bromsar. Jag bromsar också, bilen är lyckligtvis inte så nära så jag måste tvärbromsa och resten av klungan hinner också sakta ner. Bilen fortsätter att köra långsamt framför och ledaren cyklar fram och pratar med föraren. Det visar sig att föraren är irriterad och tycker vi ska betala vägskatt. Suck...
Depå och en cyklist som hittade en egen liten plats att vila. Vi fortsätter och till nästa depå är det bara tre mil eftersom rutten och depåplanen ändrats. Det blir mer kuperat men än så länge har vi vädret med oss. Förutom motvinden då och det går inte fort. 
Man kan behöva ett stöd i tillvaron. Ledare S och jag parkerar ihop våra cyklar på nästa lilla depå i Edsbyn. Där stannar vi inte länge, efter lite påfyllning av dricka och energi (läs: godis) är vi på väg igen. Blir mycket om depåer här men det är vad man hänger upp sin verklighet på, hur långt det är till nästa depå är den i särklass vanligaste frågan. Till nästa är det nu fem mil och vi hinner inte långt innan det börjar regna. Det blir ett stopp för att ta på jackor men skuren är inte långvarig och så får vi stanna igen och ta av jackor. Motvinden är verkligen tröttsam, ibland får vi omväxling i form av kantvind men det är inte ett dugg bättre det. 
Vid depån finns tillgång till vanlig toa, lyxigt! Jag får också linement på axlarna av sjukvårdaren och det känns skönt. Dock knappt att jag hinner äta något innan vi ska rulla vidare (jo, jag hinner mosa i mig en köttbullemacka och dricka en mugg blåbärssoppa lite snabbt). 

Sista biten kvar nu. Landskapet vi åker genom är verkligen vackert. Som en liten ploj utbrister vi "vad vackert det är" lite då och då för att alla ska lyfta blicken från vägen och se sig om. På väg mot Mora cyklar vi ovanför Orsasjön och passerar många små byar på vägen. 
Orsasjön i bakgrunden. 
Kyrka som verkar vara bostad. 

Himlen mörknar alltmer, vi kommer ner ifrån en härlig nerförskörning och har ungefär en mil kvar när det börjar regna. Inget stopp för jackor, nu vill vi i mål. 
Det regnar rejält, nästan så det gör ont och när vi är inne i Mora haglar det. Haglet lägger sig på marken så det knastrar om hjulen när man cyklar. Vi rullar långsamt på cykelbana den sista biten och sällan har man varit så glad för att se målet. Samma som Vasaloppsmålet dessutom. 
Det har slutat regna när vi kommer fram men alla har hunnit bli genomvåta och kalla. Det obligatoriska målfotot blir en snabb historia före/efter att alla äter en korv eller två och åker till hotellet. 
Kalla och blöta men nöjda. Imorgon ska vi till Falun, en kort etapp på knappt 12 mil. 
Och oavsett hur jobbigt det var (bitvis) finns det de som har det värre och det är därför vi cyklar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar