torsdag 3 augusti 2017

Ride of Hope 2017 dag 5

Vilken underbar dag idag! Härligt väder, härliga vägar och härlig cykling! Och härligt kort, "bara" 110km. Det innebär att vi hittills cyklat 795km från Umeå till Falun och har ca 370km kvar till Stockholm dit vi kommer på söndag. Klockan ringde 06:20 och 06:30 var det frukost. 
Första omgången frukost, kompletterades sedan med två smörgåsar, te och frukt. Sedan dags för cykelvård efter gårdagens regn. Det går inte an att cykla med en smutsig racer. 
Det var många cyklister som skulle torka blöta grejor, jag var glad åt min skotork som gjorde att jag hade torra skor. Undrar om kläderna och skorna i blomman i korridoren hann torka också. Ett lite annorlunda stilleben. 
Så drar det ihop sig till start, alla är med och hejar iväg grupperna vartefter de startar. Den långsammaste gruppen startar först och den snabbaste sist så vid första depån brukar alla vara samtidigt. 
Vi rullar iväg och med några som bytt grupp och några endagscyklister blir vi 18 st. Det är fortsatt lite kuperat men knappt någon vind och strålande sol. Vi hinner inte så långt innan det är dags för gruppens första punktering. Det råder viss förvirring innan alla stannat, ordet "punka" är misstänkt likt "lucka" och när någon förtydligar och ropar "punktering" hör någon "rotering" istället... Till slut har hela gruppen stannat i alla fall, det är precis vid en sjö så det blir ett fotostopp. Och ytterligare en selfie. 
Vi fortsätter och råkar tyvärr ut för en farlig bilist igen. Föraren kör om nära och tutar och som om inte det räckte svänger hen dessutom in ännu närmare gruppen under omkörningen. Allt går bra men alla känner sig lite omskakade och ledaren gör ett försök att cykla ikapp men får ge upp. Det är så tråkigt att människor med vilje riskerar andras liv. Vissa verkar se rött när de ser cyklister på vägen och ska uppfostra eller skrämma oss att sluta cykla på deras väg. Vad de inte tänker på är att varje cyklist även är en mamma, pappa, syster, bror, dotter, son eller vän som har familj och vänner att komma hem till. Och jag tror inte att någon på riktigt vill ha ett liv på sitt samvete. Vi cyklar dessutom till förmån för Barncancerfonen för att rädda liv och vill kunna fortsätta med det! Utan vidare incidenter kommer vi fram till depån och det är så vackert vid en camping och sjö. Landskapet vi cyklar igenom är som en tavla hela dagen, Dalarna visar sig verkligen från sin bästa sida. 
Fikapaus på dagens enda depå. 
Te och bulle plus blåbärssoppa och chips. Inte en kombination jag äter till vardags kanske. 

De återstående milen till målet i Falun rullar på i varierat tempo. Långsamt uppför, snabbt nerför och bitvis även riktigt snabbt på platten. Ett och annat stopp för att kissa och vänta in varandra och för att vända vid felkörning. 
Rullsnittet är inte så imponerande men det är inte det som är det viktiga. Det är sammanhållningen och att vi hjälps åt i gruppen för att komma fram tillsammans. Vi cyklar för barnen och inte för att sätta några personliga rekord. 
I härligt väder rullar vi in i Falun. Pigg och glad efter den korta etappen som fyllt på med energi tar jag och några till ett ärevarv på Stora torget. Sedan gruppfoto och slappa i en solstol med en välförtjänt hamburgare. 
Dagens gäng. 
Idag var det After bike i hotellbaren och sedan åt de flesta i hotellets matsal där de utspridda borden raskt möblerades om till ett långbord. Det börjar närma sig slutet på resan och det var lite "sista natten med (norrlands)gänget" eftersom norra och södra möts imorgon i Västerås. 
Efter ett kort kvällsmöte drog jag mig tillbaka till rummet. Imorgon hotar väderprognosen med regn, hoppas det hinner ändra sig. Det står 17 mil och två depåer på programmet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar